mula-mula kita bercerita tentang Terengganu dari mula2 masuk pintu gerbang di Kemaman...
kalo singgah ke Kemaman..tak sah kalo tak cari makanan tradisi orang sini iaitu keropok Lekor dan beberapa lagi makanan tradisi seperti sata dan otak² (sata dan otak2 akan dibuat entry lain)
keropok lekor sebelum digoreng
sumber gambar google
digoreng
sumber gambar dari kak mimi
selepas digoreng.....lazatnye
cara2 membuat : KEROPOK LEKOR TERENGGANU
SUMBER: mesra.net forum
BAHAN-BAHANNYA:
4 mangkuk iakan tamban atau selayang
6 mangkuk tepung sagu
Garam dan serbuk perasa secukup rasa A
ir batu ikut kesesuaian adunan
CARA MEMBUATNYA:
Bersihkan ikan Asingkan tulang dan isinya
Mesinkan isi ikan sehingga hancur
Mesinkan sekali lagi dan campurkan air batu
Masukkan tepung sagu
Pastikan adunan tadi tidak terlalu lembik atau keras
Gentel / uli dengan tangan membentuk saiz memanjang
Panaskan air hingga mendidih
Masukkan keropok lekor
Angkat setelah ia timbul dipermukaan air
TIPS
Sukat dengan menggunakan mangkuk yang sama
Tambahkan isi ikan dan tepung sagu jika adunan lembik
Tambahkan air batu jika adunan terkeras
Keropok ini boleh dimakan selepas direbus, distim atau digoreng
Untuk disimpan lama, masukkan keropok ke dalam bekas logam seperti periuk kecil atau bekas tupperware dan dimasukkan ke dalam peti sejuk
Jika hendak dimakan, keluarkan dan basuh dengan air panas mendidih sebelum digoreng
CILI CICAH (S0S) KEROPOK LEKOR
BAHAN-BAHANNYA
1 mangkuk air asam jawa
2 mangkuk cili kering yang siap dimesin
1 mangkuk gula pasir
4 keping gula kabung atau gula merah
CARA MEMBUATNYA
Campurkan kesemua bahan tadi di dalam satu bekas
Masak sehingga sos cili mendidih dan likat / pekat
Untuk sos yang pedas kurangkan gula pasir atau gula kabung
No comments:
Post a Comment